Gotowana kapusta do obiadu
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
414 | 4 | 63 |
Składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- majeranek
- 1 łyżka tłuszczu (np. smalcu ze skwarkami lub pokroić w drobną kostkę plaster boczku i podsmażyć)
- pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól
- woda (tak, aby zakryła kapustę).
- Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju.
- Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, tłuszcz oraz wodę.
- Gotujemy kapustę do miękkości, na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania dodajemy sporo majeranku i pieprz do smaku, opcjonalnie sól.
Przepis pochodzi z:
https://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/kapusta-kwaszona-gotowana-do-obiadu.html