Surówka

Gotowana kapusta do obiadu

Kcal całośćPorcjiNa 100g
414463

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • 1 łyżka tłuszczu (np. smalcu ze skwarkami lub pokroić w drobną kostkę plaster boczku i podsmażyć)
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia 
  • sól 
  • woda (tak, aby zakryła kapustę).
  1. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju. 
  2. Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, podsmażoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, tłuszcz oraz wodę.
  3. Gotujemy kapustę do miękkości, na małym ogniu. 
  4. Pod koniec gotowania dodajemy sporo majeranku i pieprz do smaku, opcjonalnie sól.

Przepis pochodzi z:

https://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/kapusta-kwaszona-gotowana-do-obiadu.html