Fit kebab
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
469 | 1 | 122 |
Składniki:
- Pita – 1szt (80g)
- Noga z kurczaka bez skóry – 110g
- Jogurt naturalny 2% – 90g
- Czosnek – 1 ząbek
- Majonez lekki – 15g
- Ogórek – ok.60g
- Pomidor – 1/2 szt
- Sałata – 4 x liść
Przyprawy do mięsa:
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka sodka
- oregano
Przyprawy do sosu:
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- Umyj mięso i osusz.
- Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Przypraw mięso z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką oraz oregano.
- Do naczynia dolej 25 ml wody.
- Mięso piecz około 25-30 minut w 190oC.
- Do miseczki dodaj jogurt naturalny, majonez oraz przyprawy.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wszystko wymieszaj i odstaw.
- Pomidora i ogórka pokrój na małe części.
- Po upieczeniu mięsa poszarp je na mniejsze kawałki.
- Pite przekrój i odrobinę zgrilluj.
- Pite polej obficie sosem.
- Dodaj sałatę, mięso oraz pozostałe warzywa.
- Na wierzch dodaj odrobinę sosu.