Burgery, Danie mięsne, Kurczak, Tortilla

Fit kebab

Kcal całośćPorcjiNa 100g
4691122

Składniki:

  • Pita – 1szt (80g)
  • Noga z kurczaka bez skóry – 110g
  • Jogurt naturalny 2% – 90g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Majonez lekki – 15g
  • Ogórek – ok.60g
  • Pomidor – 1/2 szt
  • Sałata – 4 x liść

Przyprawy do mięsa:

  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka sodka
  • oregano

Przyprawy do sosu:

  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  1. Umyj mięso i osusz.
  2. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  3. Przypraw mięso z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką oraz oregano.
  4. Do naczynia dolej 25 ml wody.
  5. Mięso piecz około 25-30 minut w 190oC.
  6. Do miseczki dodaj jogurt naturalny, majonez oraz przyprawy.
  7. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  8. Wszystko wymieszaj i odstaw.
  9. Pomidora i ogórka pokrój na małe części.
  10. Po upieczeniu mięsa poszarp je na mniejsze kawałki.
  11. Pite przekrój i odrobinę zgrilluj.
  12. Pite polej obficie sosem.
  13. Dodaj sałatę, mięso oraz pozostałe warzywa.
  14. Na wierzch dodaj odrobinę sosu.