Dorsz w śmietanie i szpinaku
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2098 | 6 | 94 |
Składniki :
- 1kg dorsza
- 400 g szpinaku mrożonego (całe liście)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 średnie ząbki czosnku
- chili w płatkach
- 2 małe cebule
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 300 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- Kroimy rybę na średnie/małe kawałki.
- Rybę solimy, pieprzymy i posypujemy chili (z obu stron)
- Kroimy cebulki w drobną kostkę.
- Na głęboką, nagrzaną patelnię wrzucamy masło.
- Dodajemy cebulkę do zeszklenia.
- Siekamy czosnek i dodajemy również do patelni.
- Dolewamy troszkę białego wina do odparowania.
- Doprawiamy sos odrobiną soli i pieprzu.
- Dorzucamy mąki i chwilkę przesmażamy.
- Dolewamy stopniowo mleko i śmietankę. Sos powinien być bardzo gęsty.
- Teraz dodajemy mrożony szpinak, który puści wodę.
- Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową.
- Sos przerzucamy do naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy rybę.
- Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC na 25 minut.
Przepis pochodzi z: