Ryby, Sosy, Szpinak

Dorsz w śmietanie i szpinaku

Kcal całośćPorcjiNa 100g
2098694

Składniki :

  • 1kg dorsza
  • 400 g szpinaku mrożonego (całe liście)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • chili w płatkach
  • 2 małe cebule
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 300 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  1. Kroimy rybę na średnie/małe kawałki.
  2. Rybę solimy, pieprzymy i posypujemy chili (z obu stron)
  3. Kroimy cebulki w drobną kostkę.
  4. Na głęboką, nagrzaną patelnię wrzucamy masło.
  5. Dodajemy cebulkę do zeszklenia.
  6. Siekamy czosnek i dodajemy również do patelni.
  7. Dolewamy troszkę białego wina do odparowania.
  8. Doprawiamy sos odrobiną soli i pieprzu.
  9. Dorzucamy mąki i chwilkę przesmażamy.
  10. Dolewamy stopniowo mleko i śmietankę. Sos powinien być bardzo gęsty.
  11. Teraz dodajemy mrożony szpinak, który puści wodę.
  12. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową.
  13. Sos przerzucamy do naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy rybę.
  14. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC na 25 minut.

Przepis pochodzi z: