Danie jednogarnkowe z mielonym mięsem, papryką i ryżem
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1840 | 4 | 92 |
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mielonego mięsa (np. indyk lub wołowina z wieprzowiną)
- przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano, kminu rzymskiego i słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 2/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 czerwona papryka
- 100 g ryżu (1 woreczek)
- 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 375 ml bulionu (np. wołowego)
- 100 g tartego żółtego sera (np. cheddar)
Do podania:
- natka pietruszki
- opcjonalnie papryczka chili (czerwona lub/i zielona)
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami.
- Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i starty czosnek.
- Dodać mięso i dokładnie obsmażyć.
- Dodać przyprawy i wymieszać.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, następnie wsypać suchy ryż i znów wymieszać.
- Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz bulion.
- Wymieszać i zagotować.
- Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Posypać startym serem, przykryć i podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi.
- Podawać posypując posiekaną natką i opcjonalnie papryczką chili.
Przepis pochodzi z:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/danie-jednogarnkowe-z-mielonym-miesem-papryka-i-ryzem