Ciasto z wiśniami
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3417 | – | 181 |
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 320 g
- kostka masła – 200 g
- 5 średnich jajek
- około 3/4 szklanki cukru – 170 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao + 2 łyżki wody
- 800 g wiśni
- Wiśnie wydryluj, a jeśli używasz mrożonych, to je najpierw rozmróź.
- Zacznij nagrzewać piekarnik. Temperatura to 180oC z opcją góra dół.
- Do miski wbij 5 jaj i cukier. Ubijaj całość przez kilka minut, aż zawartość stanie się puszysta i jasna.
- Kostkę masła rozpuść i ostudź.
- Masło wlewaj do miski niewielkim strumykiem i całość ubijaj na wysokich obrotach.
- Do miski wsyp proszek do pieczenia i mąkę. Całość wymieszaj.
- Wysmaruj formę masłem i obsyp bułką tartą.
- Część ciasta wylej na blachę.
- Do ciasta, które zostało w misce, dodaj łyżkę kakao oraz dwie łyżki wody.
- Na ciasto wyłóż wiśnie.
- Formę z ciastem z wiśniami umieść na środkowej półce, Piecz około 45 minut.