Ciasta

Ciasto z brzoskwiniami

Kcal całośćPorcjiNa 100g
3401202

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 320 g
  • kostka prawdziwego masła – 200 g
  • 5 średnich jajek
  • około 3/4 szklanki cukru – 170 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 brzoskwinie – około 800 g
  1. Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 170 stopni. 
  2. Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp około 3/4 szklanki drobnego cukru. Będzie to 170-180 gramów cukru. Wbij pięć średniej wielkości jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
  3. Kostkę prawdziwego masła, czyli 200 gramów roztop w mikrofalówce, w rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź je, by nie było gorące. Tak samo możesz użyć i roztopić olej kokosowy. 
  4. Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło (kujawski, ryżowy lub z pestek winogron). Masło lub olej wlewaj cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. 
  5. Możesz w tym momencie dodać też kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast (śmietankowy, waniliowy, rumowy, cytrynowy..). Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej – najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką.
  6. Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Użyłam blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Formę od wewnątrz wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp bułką tartą.
  7. Porada: Możesz też wyłożyć swoją foremkę papierem do pieczenia. Wówczas nie smarujesz już formy tłuszczem i bułką tartą.
  8. Dojrzałe brzoskwinie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Możesz użyć od 800 gramów, nawet do kilograma brzoskwiń. Będą to trzy średniej wielkości brzoskwinie. Owoce pokrój na kawałki o wielkości nie większej niż 2 cm. Szypułki i pestki wyrzuć. Kawałki brzoskwiń (u mnie ze skórką) rozłóż po całej powierzchni ciasta. 
  9. Porada: Możesz też sięgnąć po 800 gramów brzoskwiń z puszki. Pamiętaj o tym, by bardzo dokładnie odsączyć je z syropu. Jeśli owoce z puszki są bardzo słodkie, to do ciasta możesz dać o około 20 gramów mniej cukru, niż podaję w składnikach. 
  10. Formę z ciastem z brzoskwiniami umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że placek z brzoskwiniami jest już upieczony. 
  11. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.
  12. Po przestudzeniu ciasto z brzoskwiniami oprószyłam lekko cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z:
https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-z-brzoskwiniami