Ciasta, Szpinak

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Kcal całośćPorcjiNa 100g
151620244

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego – 275 g
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku – 10 g
  • 2 kawałki suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • po szczypcie pieprzu i cukru
  1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by łatwiej Ci było je rozprostować.
  2. Nagrzej patelnię z masłem.
  3. Czosnek posiekaj na drobne kawałki i wrzuć na patelnię. Smaż przez minutę.
  4. Dodaj cały szpinak na patelnię. Mieszaj całość ostrożnie przez chwilę. Następnie zmniejsz moc palnika na mniejszą i smaż jeszcze 10 minut.
  5. Na koniec dorzuć pokrojone drobno pomidorki.
  6. Dodaj szczyptę pieprzu i cukru.
  7. Całość zamieszaj i wyłącz.
  8. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wyprostuj.
  9. Ciasto przekrój na dwa takie same paski, wzdłuż dłuższego boku.
  10. Na środek każdego paska wyłóż przestudzony farsz z patelni.
  11. Ponieważ szpinak nie był przykrywany przykrywką podczas smażenia, to nie powinien być mokry. Jeśli Twój szpinak z czosnkiem i suszonym pomidorem ma sporo wody/sosu, to nadmiar płynu koniecznie odlej.
  12. Dopiero w tym momencie dodaj pokruszony ser feta. 100 gramów podziel na pół i rozłóż po równo na każdy pasek ciasta. 
  13. Gdy farsz jest już nałożony, można zawinąć boki ciasta do środka. Końce zlep a łączenie boków delikatnie scal – np. widelcem.
  14. Ruloniki przełóż/przeturlaj ostrożnie na druga stronę, by łączenie znajdowało się od spodu. Ostrym nożem pokrój każdy rulon w niewielkie paszteciki o szerokości około 4 cm. 
  15. Na blaszkę wyłóż arkusz papieru do wypieków. Paszteciki wyłóż na blaszkę. Zachowaj między nimi niewielkie odstępy.
  16. Paszteciki posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp odrobiną sezamu lub też kminku, czarnuszki czy oregano. 
  17. Blaszkę z pasztecikami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Paszteciki piecz tak około 25 minut, do zarumienienia ciasta.

https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-francuskie-ze-szpinakiem