Ciasto francuskie ze szpinakiem
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1516 | 20 | 244 |
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego – 275 g
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku – 10 g
- 2 kawałki suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- po szczypcie pieprzu i cukru
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by łatwiej Ci było je rozprostować.
- Nagrzej patelnię z masłem.
- Czosnek posiekaj na drobne kawałki i wrzuć na patelnię. Smaż przez minutę.
- Dodaj cały szpinak na patelnię. Mieszaj całość ostrożnie przez chwilę. Następnie zmniejsz moc palnika na mniejszą i smaż jeszcze 10 minut.
- Na koniec dorzuć pokrojone drobno pomidorki.
- Dodaj szczyptę pieprzu i cukru.
- Całość zamieszaj i wyłącz.
- Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wyprostuj.
- Ciasto przekrój na dwa takie same paski, wzdłuż dłuższego boku.
- Na środek każdego paska wyłóż przestudzony farsz z patelni.
- Ponieważ szpinak nie był przykrywany przykrywką podczas smażenia, to nie powinien być mokry. Jeśli Twój szpinak z czosnkiem i suszonym pomidorem ma sporo wody/sosu, to nadmiar płynu koniecznie odlej.
- Dopiero w tym momencie dodaj pokruszony ser feta. 100 gramów podziel na pół i rozłóż po równo na każdy pasek ciasta.
- Gdy farsz jest już nałożony, można zawinąć boki ciasta do środka. Końce zlep a łączenie boków delikatnie scal – np. widelcem.
- Ruloniki przełóż/przeturlaj ostrożnie na druga stronę, by łączenie znajdowało się od spodu. Ostrym nożem pokrój każdy rulon w niewielkie paszteciki o szerokości około 4 cm.
- Na blaszkę wyłóż arkusz papieru do wypieków. Paszteciki wyłóż na blaszkę. Zachowaj między nimi niewielkie odstępy.
- Paszteciki posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp odrobiną sezamu lub też kminku, czarnuszki czy oregano.
- Blaszkę z pasztecikami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Paszteciki piecz tak około 25 minut, do zarumienienia ciasta.
https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-francuskie-ze-szpinakiem