Ciasta

Ciasto bananowe

Kcal całośćPorcjiNa 100g
3119255

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki – około 300 gramów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru – około 100 gramów
  • 2 średnie jajka
  • 200 gramów margaryny lub masła
  • 450 gramów bananów bez skórki – 5 średnie banany

!!! UWAGA !!!
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  1. Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę do jednej miski.
  2. W drugiej misce umieść cukier, miękką margarynę i wbij jajka. Ubijaj składniki mikserem do ich połączenia w gładką masę.
  3. Stopniowo wsypuj suche składniki. 
  4. Miksuj chwilę na małych obrotach. Ciasto będzie dość gęste.
  5. Dodaj lekko 3 ugniecione widelcem banany.
  6. Miksuj wszystkie składniki do ich połączenia.
  7. Pozostałe banany pokrój w drobną kostkę i dodaj je do ciasta.
  8. Delikatnie wymieszaj całość.
  9. Resztką margaryny wysmaruj od środka formę na babkę i obsyp bułką tartą.
  10. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na około 40-50 minut. Piecz bez termoobiegu do suchego patyczka.