Ciasto bananowe
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3119 | – | 255 |
Składniki:
- 2 niepełne szklanki mąki – około 300 gramów
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru – około 100 gramów
- 2 średnie jajka
- 200 gramów margaryny lub masła
- 450 gramów bananów bez skórki – 5 średnie banany
!!! UWAGA !!!
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę do jednej miski.
- W drugiej misce umieść cukier, miękką margarynę i wbij jajka. Ubijaj składniki mikserem do ich połączenia w gładką masę.
- Stopniowo wsypuj suche składniki.
- Miksuj chwilę na małych obrotach. Ciasto będzie dość gęste.
- Dodaj lekko 3 ugniecione widelcem banany.
- Miksuj wszystkie składniki do ich połączenia.
- Pozostałe banany pokrój w drobną kostkę i dodaj je do ciasta.
- Delikatnie wymieszaj całość.
- Resztką margaryny wysmaruj od środka formę na babkę i obsyp bułką tartą.
- Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na około 40-50 minut. Piecz bez termoobiegu do suchego patyczka.