Chili con carne
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3344 | 6 | 87 |
Skladniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
- 200 ml wody
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)
- 1 cebula
- 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie.
- Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.
- Dodaj passatę pomidorową i wodę.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem.
- Gotuj około 20–30 minut.
- Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku.
- Możesz podać z ziemniakami, ryżem albo guacamole.