Danie mięsne

Chili con carne

Kcal całośćPorcjiNa 100g
3344687

Skladniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
  • 200 ml wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)
  • 1 cebula
  • 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  1. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie.
  2. Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.
  3. Dodaj passatę pomidorową i wodę.
  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem.
  5. Gotuj około 20–30 minut.
  6. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku.
  7. Możesz podać z ziemniakami, ryżem albo guacamole.