Brownie z fasolą
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli,
1 duży dojrzały banan (taki z
czarną skórką, bo jest najsłodszy) - 2 łyżki jogurtu naturalnego – najlepiej gęstego,
- 3 łyżki ziaren słonecznika, płatków migdałów
- 2 jajka – osobno żółtka, osobno białka,
- 3 łyżki miodu lub ksylitolu
- 6 łyżeczek kakao (u mnie o niskiej zawartości tłuszczu),
- 2 łyżeczki cynamonu, przyprawy korzennej
kilka kropel aromatu –
polecam smak arakowy bądź
rumowy, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Białka ubijamy na pianę.
- W osobnej misce fasolę wraz z pokrojonym bananem blendujemy na gładką masę,
- W trzecim naczyniu ucieramy żółtka, miód, kakao, cynamon, aromat i proszek do pieczenia.
- Następnie dodajemy jogurt, fasolę, banan i słonecznik. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
- Ciasto najlepiej przelać do keksówki. Keksówkę należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- W nagrzanym do 180oC piekarniku pieczemy ciasto przez około 40 – 50 minut.