Ciasta, Wegetariańskie

Brownie z fasolą

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli,
    1 duży dojrzały banan (taki z
    czarną skórką, bo jest najsłodszy)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego – najlepiej gęstego,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika, płatków migdałów
  • 2 jajka – osobno żółtka, osobno białka,
  • 3 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 6 łyżeczek kakao (u mnie o niskiej zawartości tłuszczu),
  • 2 łyżeczki cynamonu, przyprawy korzennej
    kilka kropel aromatu –
    polecam smak arakowy bądź
    rumowy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  1. Białka ubijamy na pianę.
  2. W osobnej misce fasolę wraz z pokrojonym bananem blendujemy na gładką masę,
  3. W trzecim naczyniu ucieramy żółtka, miód, kakao, cynamon, aromat i proszek do pieczenia.
  4. Następnie dodajemy jogurt, fasolę, banan i słonecznik. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę.
  5. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  6. Ciasto najlepiej przelać do keksówki. Keksówkę należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. W nagrzanym do 180oC piekarniku pieczemy ciasto przez około 40 – 50 minut.