Ciasta

Blok czekoladowy

Kcal całośćPorcjiNa 100g
6833378

Składniki:

  • margaryna Kasia
  • herbatniki 600 g
  • półtora szklanki cukru (może być mniej)
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • mleko w proszku 500 g
  • 3/4 szklanki wody
  1. Do garnka wlej wodę. Dodaj margarynę, cukier i kakao.
  2. Gotuj na małym ogniu, aby wszystkie składniki się połączyły. Nie doprowadź do wrzenia.
  3. Delikatnie ciepłą miksturę przelej do miski.
  4. Całość miksuj, delikatnie dodając mleko w proszku.
  5. Gdy nie ma już żadnych grudek, dodaj pokruszone herbatniki i całość wymieszaj.
  6. Gotowy blok wyłóż na formę wyłożoną papierem.
  7. Ciasto umieść w lodówce do stężenia.