Skip to content
Bigos
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
8116 | – | 101 |
- kapusta kiszona
- mała główka kapusty
- duży przecier pomidorowy
- 1,5 kg kiełbasy żywieckiej
- 1,5 kg szynki surowej
- 2 cebule
- 10 x ziele angielskie
- 6 x liść laurowy
- 2 łyżeczki cukru
- Kapustę kiszoną przepłucz i pokrój w mniejsze kawałki.
- Kapustę słodką poszatkuj drobno.
- Kiełbasę żywiecką pokrój w drobne kawałki i podsmaż na patelni.
- Szynkę surową pokrój w kawałki i również podsmaż na patelni.
- 2 cebule poszatkuj i podsmaż aby byłe zeszklone.
- Połącz wszystkie składniki w garnku i dobrze wymieszaj.
- Gotuj bigos na małym ogniu przez minimum 2h. Bigos należy mieszać co 15 minut, żeby się nie przypalił.