Kapusta

Bigos

Kcal całośćPorcjiNa 100g
8116101
  • kapusta kiszona
  • mała główka kapusty
  • duży przecier pomidorowy
  • 1,5 kg kiełbasy żywieckiej
  • 1,5 kg szynki surowej
  • 2 cebule
  • 10 x ziele angielskie
  • 6 x liść laurowy
  • 2 łyżeczki cukru
  1. Kapustę kiszoną przepłucz i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Kapustę słodką poszatkuj drobno.
  3. Kiełbasę żywiecką pokrój w drobne kawałki i podsmaż na patelni.
  4. Szynkę surową pokrój w kawałki i również podsmaż na patelni.
  5. 2 cebule poszatkuj i podsmaż aby byłe zeszklone.
  6. Połącz wszystkie składniki w garnku i dobrze wymieszaj.
  7. Gotuj bigos na małym ogniu przez minimum 2h. Bigos należy mieszać co 15 minut, żeby się nie przypalił.