Ciasta

Babka cytrynowa

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej – 160 g
  • 2 saszetki budyniu śmietankowego bez cukru – 2 x 40 g
  • 150 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 4 duże lub 5 małych jajek
  • skórka otarta z dużej cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 g
  • 1/3 łyżeczki aromatu cytrynowego
  1. Do miski przesiej mąkę oraz dwie saszetki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
  2. Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru.
  3. Wbij cztery duże lub pięć bardzo małych jajek.
  4. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
  5. Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlewaj powoli olej.
  6. Do misy ze słodkim puchem jajecznym dodaj mieszankę składników sypkich oraz skórkę otartą z jednej, dużej cytryny i 1/3 łyżeczki aromatu cytrynowego.
  7. Całość mieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto zrobi się jednolite.
  8. Foremkę bardzo dokładnie wysmaruj od środka olejem.
  9. Wsyp mąkę lub bułkę tartą. Obtocz nią cały środek, a nadmiar wysyp.
  10. Formę z babką umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół).
  11. Ciasto piecz około 45 minut.
  12. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca.
  13. Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z formy i przełóż np. na kratkę do studzenia wypieków. 
  14. Przestudzoną babkę oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
  15. Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny i dodaj 10 łyżek cukru pudru.
  16. Ciasto polej lukrem.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/babka-cytrynowa-na-oleju