Babka cytrynowa
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej – 160 g
- 2 saszetki budyniu śmietankowego bez cukru – 2 x 40 g
- 150 g cukru
- 200 ml oleju
- 4 duże lub 5 małych jajek
- skórka otarta z dużej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 g
- 1/3 łyżeczki aromatu cytrynowego
- Do miski przesiej mąkę oraz dwie saszetki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru.
- Wbij cztery duże lub pięć bardzo małych jajek.
- Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
- Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlewaj powoli olej.
- Do misy ze słodkim puchem jajecznym dodaj mieszankę składników sypkich oraz skórkę otartą z jednej, dużej cytryny i 1/3 łyżeczki aromatu cytrynowego.
- Całość mieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto zrobi się jednolite.
- Foremkę bardzo dokładnie wysmaruj od środka olejem.
- Wsyp mąkę lub bułkę tartą. Obtocz nią cały środek, a nadmiar wysyp.
- Formę z babką umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół).
- Ciasto piecz około 45 minut.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca.
- Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z formy i przełóż np. na kratkę do studzenia wypieków.
- Przestudzoną babkę oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
- Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny i dodaj 10 łyżek cukru pudru.
- Ciasto polej lukrem.
Przepis pochodzi z: