Cynamonki z jabłkami
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
5125 | 27 | 151 |
Składniki na ciasto drożdżowe
650 g mąki pszennej uniwersalnej
100 g prawdziwego masła (roztopionego)
1 szklanka lekko ciepłego mleka – 250 ml
140 g cukru drobnego – około pół szklanki
4 żółtka średniej wielkości jajek
40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
1/4 płaskiej łyżeczki soli
Składniki na jabłkowy farsz
2kg kwaśnych jabłek
1 saszetka cukru wanilinowego
Składniki na posypkę z cynamonem
2 łyżki cynamonu – około 15 g
2 łyżki cukru brązowego – do 30 g
- Do dużej miski dodaj: drożdże, dwie łyżki maki, łyżkę cukru oraz ciepłe mleko.
- Całość mieszaj na gładką konsystencję i odstaw w ciepłe miejsce przykrywając ścierką.
- Dodaj resztę składników, odliczając od nich te, które już dodałeś w punkcie pierwszym.
- Wyrabiaj wszystko nie mniej niż 5 minut.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 60-80 minut (ciasto zakryj ściereczką).
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę około 2cm.
- Jabłka umieść w garnku z grubym dnem i praż pod przykryciem przez 10-15 minut od czasu do czasu mieszając (używaj małego ognia).
- Pod koniec dodaj cukier waniliowy i trochę cynamonu.
- Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na blacie, aby miało kształt prostokąta o grubości 2cm.
- Wysyp jabłka na ciasto, a następnie je zroluj.
- Ostrym nożem krój plastry szerokości około 3 cm.
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia.
- Teraz kawałki ciasta wyłóż na papier do pieczenia. Mogą się one dotykać.
- Ciasto odstaw jeszcze na 20 minut.
- Wyrośnięte cynamonki posyp mieszanką cynamonu i brązowego cukru.
- Ciasto umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. Piecz je przez 35-40 minut w temperaturze 180oC.
Przepis pochodzi z:
https://aniagotuje.pl/przepis/cynamonki-z-jablkami