Ciasta

Cynamonki z jabłkami

Kcal całośćPorcjiNa 100g
512527151

Składniki na ciasto drożdżowe 

650 g mąki pszennej uniwersalnej
100 g prawdziwego masła (roztopionego)
1 szklanka lekko ciepłego mleka – 250 ml
140 g cukru drobnego – około pół szklanki
4 żółtka średniej wielkości jajek
40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
1/4 płaskiej łyżeczki soli

Składniki na jabłkowy farsz

2kg kwaśnych jabłek
1 saszetka cukru wanilinowego

Składniki na posypkę z cynamonem

2 łyżki cynamonu – około 15 g
2 łyżki cukru brązowego – do 30 g

  1. Do dużej miski dodaj: drożdże, dwie łyżki maki, łyżkę cukru oraz ciepłe mleko.
  2. Całość mieszaj na gładką konsystencję i odstaw w ciepłe miejsce przykrywając ścierką.
  3. Dodaj resztę składników, odliczając od nich te, które już dodałeś w punkcie pierwszym.
  4. Wyrabiaj wszystko nie mniej niż 5 minut.
  5. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 60-80 minut (ciasto zakryj ściereczką).
  6. Jabłka obierz i pokrój w kostkę około 2cm.
  7. Jabłka umieść w garnku z grubym dnem i praż pod przykryciem przez 10-15 minut od czasu do czasu mieszając (używaj małego ognia).
  8. Pod koniec dodaj cukier waniliowy i trochę cynamonu.
  9. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na blacie, aby miało kształt prostokąta o grubości 2cm.
  10. Wysyp jabłka na ciasto, a następnie je zroluj.
  11. Ostrym nożem krój plastry szerokości około 3 cm.
  12. Na blachę wyłóż papier do pieczenia.
  13. Teraz kawałki ciasta wyłóż na papier do pieczenia. Mogą się one dotykać.
  14. Ciasto odstaw jeszcze na 20 minut.
  15. Wyrośnięte cynamonki posyp mieszanką cynamonu i brązowego cukru.
  16. Ciasto umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku. Piecz je przez 35-40 minut w temperaturze 180oC.

Przepis pochodzi z:
https://aniagotuje.pl/przepis/cynamonki-z-jablkami