Danie mięsne

Karkówka po cygańsku

Składniki na karkówkę po cygańsku

  • 4 spore kotlety karkowe wieprzowe – 500 g
  • 1 duża cebula- 300 g (lub więcej)
  • 2 średnie ogórki kiszone – 100 g
  • 2 płaty papryki konserwowej – 100 g
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu lub 3 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, spora szczypta ostrej papryki

Składniki na zalewę do karkówki

  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki przecieru z pomidorów
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • łyżka octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  1. Mięso pokrój w plastry nie grubsze niż 1,5 cm.
  2. Rozbij je lekko tłuczkiem.
  3. Lekko rozbite kotlety przekrój jeszcze na pół.
  4. Wymieszaj wszystkie przyprawy i posyp wszystkie plastry karkówki.
  5. Wsyp 2 łyżki mąki na talerzyk i obtocz każdy kawałek mięsa
  6. Na patelnie wlej olej i usmaż kotlety na lekko rumiany kolor.
  7. Po usmażeniu mięso ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
  8. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  9. Ogórki kiszone obierz i pokrój w krótsze słupki.
  10. Paprykę konserwową pokrój w paski.
  11. Warzywa ułóż na mięsie.
  12. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj dokładnie w jednej misce.
  13. Zalej warzywa i mięso przygotowaną miksturą.
  14. Naczynie z karkówką po cygańsku przykryj szczelnie folią lub użyj przykrywki do naczynia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 1h 30m z pokrywką i dodatkowe 20m bez przykrywki.

https://aniagotuje.pl/przepis/karkowka-po-cygansku