Karkówka po cygańsku
Składniki na karkówkę po cygańsku
- 4 spore kotlety karkowe wieprzowe – 500 g
- 1 duża cebula- 300 g (lub więcej)
- 2 średnie ogórki kiszone – 100 g
- 2 płaty papryki konserwowej – 100 g
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu lub 3 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, spora szczypta ostrej papryki
Składniki na zalewę do karkówki
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki przecieru z pomidorów
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- łyżka octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- Mięso pokrój w plastry nie grubsze niż 1,5 cm.
- Rozbij je lekko tłuczkiem.
- Lekko rozbite kotlety przekrój jeszcze na pół.
- Wymieszaj wszystkie przyprawy i posyp wszystkie plastry karkówki.
- Wsyp 2 łyżki mąki na talerzyk i obtocz każdy kawałek mięsa
- Na patelnie wlej olej i usmaż kotlety na lekko rumiany kolor.
- Po usmażeniu mięso ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Ogórki kiszone obierz i pokrój w krótsze słupki.
- Paprykę konserwową pokrój w paski.
- Warzywa ułóż na mięsie.
- Wszystkie składniki zalewy wymieszaj dokładnie w jednej misce.
- Zalej warzywa i mięso przygotowaną miksturą.
- Naczynie z karkówką po cygańsku przykryj szczelnie folią lub użyj przykrywki do naczynia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 1h 30m z pokrywką i dodatkowe 20m bez przykrywki.