Sałatka jarzynowa
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1939 | – | 95 |
Składniki
- 3 średnie ziemniaki – 350 g
- 4 duże lub więcej mniejszych marchewek – 450 g
- 2 cieńsze pietruszki – 200 g
- korzeń selera – kawałek wielkości jajka
- 4 duże ogórki kiszone – 200 g
- puszka groszku konserwowego – 400 g
- 4 średnie jajka
- 4 łyżki dobrego majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- Ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz korzeń selera umieść w garnku i ugotuj (około 30 minut).
- Po tym czasie warzywa odcedź i ostudź.
- Ugotuj jajka i ostudź.
- Ugotowane warzywa obierz i pokrój w kosteczkę.
- Pokrojone warzywa umieść w dużej misce.
- Następnie obierz jajka i pokrój w kostkę.
- Podobnie postąp z ogórkami.
- Wszystko umieść w misce.
- Groszek odcedź i dodaj do reszty warzyw.
- Następnie dodaj majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Jeżeli nie chcesz użyć jogurtu to dodaj więcej majonezu.
- Całość wymieszaj i wstaw na minimum 30 minut do lodówki.
Przepis pochodzi z: