Sałatki, Warzywa, Wegetariańskie

Sałatka jarzynowa

Kcal całośćPorcjiNa 100g
193995

Składniki

  • 3 średnie ziemniaki – 350 g
  • 4 duże lub więcej mniejszych marchewek – 450 g
  • 2 cieńsze pietruszki – 200 g
  • korzeń selera – kawałek wielkości jajka
  • 4 duże ogórki kiszone – 200 g
  • puszka groszku konserwowego – 400 g
  • 4 średnie jajka
  • 4 łyżki dobrego majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  1. Ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz korzeń selera umieść w garnku i ugotuj (około 30 minut).
  2. Po tym czasie warzywa odcedź i ostudź.
  3. Ugotuj jajka i ostudź.
  4. Ugotowane warzywa obierz i pokrój w kosteczkę.
  5. Pokrojone warzywa umieść w dużej misce.
  6. Następnie obierz jajka i pokrój w kostkę.
  7. Podobnie postąp z ogórkami.
  8. Wszystko umieść w misce.
  9. Groszek odcedź i dodaj do reszty warzyw.
  10. Następnie dodaj majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Jeżeli nie chcesz użyć jogurtu to dodaj więcej majonezu.
  11. Całość wymieszaj i wstaw na minimum 30 minut do lodówki.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/salatka-jarzynowa