Ciasta, Naleśniki

Racuchy ze śliwkami

Kcal całośćPorcjiNa 100g
15744174

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej uniwersalnej – trochę ponad 1,5 szklanki
  • 230 ml mleka – niecała szklanka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 małe jajko – około 50-55 g po rozbiciu
  • 2 łyżki cukru drobnego – do 30 g
  • 30 g masła do smażenia – najlepiej klarowanego
  • 18 małych śliwek węgierek – około 300 g
  • do podania: cukier puder
  1. Do miski dodaj: mąkę, mleko w temperaturze pokojowej, drożdże, cukier i jajko.
  2. Wszystkie składniki mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Miskę zakryj ściereczką i zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
  4. Nagrzej patelnię i posmaruj ją delikatnie masłem.
  5. Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore i grube porcje na racuszki.
  6. Na górze racuszków dodaj śliwki pokrojone w kawałki.
  7. Gdy racuszki zaczną się od spodu lekko rumienić, to przewracaj je na drugą stronę.
  8. Racuchy podawaj z syropem klonowym/cukrem pudrem/dżemem.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/racuchy-ze-sliwkami