Racuchy ze śliwkami
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1574 | 4 | 174 |
Składniki:
- 260 g mąki pszennej uniwersalnej – trochę ponad 1,5 szklanki
- 230 ml mleka – niecała szklanka
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 1 małe jajko – około 50-55 g po rozbiciu
- 2 łyżki cukru drobnego – do 30 g
- 30 g masła do smażenia – najlepiej klarowanego
- 18 małych śliwek węgierek – około 300 g
- do podania: cukier puder
- Do miski dodaj: mąkę, mleko w temperaturze pokojowej, drożdże, cukier i jajko.
- Wszystkie składniki mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Miskę zakryj ściereczką i zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Nagrzej patelnię i posmaruj ją delikatnie masłem.
- Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore i grube porcje na racuszki.
- Na górze racuszków dodaj śliwki pokrojone w kawałki.
- Gdy racuszki zaczną się od spodu lekko rumienić, to przewracaj je na drugą stronę.
- Racuchy podawaj z syropem klonowym/cukrem pudrem/dżemem.
Przepis pochodzi z: