Gofry
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2434 | 7 | 220 |
Składniki:
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej – 300 g
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju – 80 g
- 3 średnie jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- Oddziel białka od żółtek.
- Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę oleju roślinnego.
- Wsyp również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera na gładkie ciasto.
- Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno.
- Gdy białka już są ubite, dodaj łyżeczkę cukru.
- Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce.
- Nagrzej gofrownicę na około 200oC.
- Wlej po chochli ciasta na każdego gofra.
- Smaż gofry około 4 minut.
Przepis pochodzi z: