Gofry

Gofry

Kcal całośćPorcjiNa 100g
24347220

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej – 300 g
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju – 80 g
  • 3 średnie jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę oleju roślinnego.
  3. Wsyp również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera na gładkie ciasto.
  5. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno.
  6. Gdy białka już są ubite, dodaj łyżeczkę cukru.
  7. Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce.
  8. Nagrzej gofrownicę na około 200oC.
  9. Wlej po chochli ciasta na każdego gofra.
  10. Smaż gofry około 4 minut.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/gofry