Oponki serowe
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3429 | 30 | 238 |
Składniki:
- 600 g twarogu mielonego z wiaderka
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka ze średnich jajek (M)
- 1/3 szklanki drobnego cukru – około 100 g
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – około 90 g łącznie
- po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- łyżka spirytusu, wódki lub octu
- dodatkowo: 500-700 ml oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia oponek
- W misce umieść twaróg mielony oraz trzy łyżki śmietany kwaśnej.
- W innej misce umieść żółtka oraz cukier i utrzyj wszystko na jasny puch.
- Do twarogu ze śmietaną wlej słodki puch z żółtek i cukru.
- Wymieszaj razem twaróg, śmietanę i żółtka z cukrem.
- Na koniec do miski wsyp też całe 500 gramów mąki pszennej tortowej oraz po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia.
- Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie gęste i klejące.
- Przygotuj sobie średniej wielości garnek i wlej do niego około 700 ml świeżego oleju roślinnego.
- Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 175 stopni.
- Stolnicę oprósz mąką.
- Ciasto na oponki umieść na desce i podziel na kilka części.
- Jeden kawałek rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm.
- Wykrawaczką do ciastek o średnicy około 6 cm wycinaj koła.
- Mniejszą wykrawaczką wycinaj środek.
- Gotową serię oponek kładź na dobrze nagrzany olej.
- Po około 40 sekundach oponki powinny być już rumiane od spodu. Powinny też sporo urosnąć.
- Przy pomocy szczypiec przewróć je na drugą stronę i smaż około 30 sekund.
Przepis pochodzi z: