Ryby

Pstrąg pieczony z czosnkiem i masłem

Kcal całośćPorcjiNa 100g
7671139

Składniki:

  • pstrąg 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 25 g
  • sok z cytryny 25 g
  • pietruszka świeża 1/4 pęczka
  • koper świeży 1/4 pęczka
  • Pieprz mielony 1 szczypta
  • Sól 1 szczypta
  • wegeta 1 szczypta
  1. Pstrągi dokładnie czyścimy, myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami.
  2. Na bokach ryb robimy nacięcia i wkładamy do każdego plasterek pokrojonego wcześniej czosnku.
  3. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Poszatkuj koperek i pietruszkę.
  5. Brzuszki obsypujemy wegetą, wkładamy kawałeczki masła, pietruszkę oraz koper.
  6. Wierzch ryb smarujemy resztą roztopionego masła.
  7. Pstrągi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.

Przepis pochodzi z:

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-pstrag-pieczony-z-czosnkiem-i-maslem-303536