Pstrąg pieczony z czosnkiem i masłem
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
767 | 1 | 139 |
Składniki:
- pstrąg 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- masło 25 g
- sok z cytryny 25 g
- pietruszka świeża 1/4 pęczka
- koper świeży 1/4 pęczka
- Pieprz mielony 1 szczypta
- Sól 1 szczypta
- wegeta 1 szczypta
- Pstrągi dokładnie czyścimy, myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami.
- Na bokach ryb robimy nacięcia i wkładamy do każdego plasterek pokrojonego wcześniej czosnku.
- Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
- Poszatkuj koperek i pietruszkę.
- Brzuszki obsypujemy wegetą, wkładamy kawałeczki masła, pietruszkę oraz koper.
- Wierzch ryb smarujemy resztą roztopionego masła.
- Pstrągi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.
Przepis pochodzi z:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-pstrag-pieczony-z-czosnkiem-i-maslem-303536