Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 500 g cebuli – 5 średnich cebul
- 400 g boczku surowego wędzonego
- 100 g żółtego sera – 6 plasterków
- 50 g sera cheddar
- 150 g śmietanki 30 % – pół szklanki
- 2 duże jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- przyprawy: po łyżeczce gałki muszkatołowej, soli i słodkiej papryki oraz szczypta pieprzu
- Obierz ziemniaki, zalej wodą, wsyp płaską łyżkę soli i podgotuj (około 15 minut).
- Pokrój boczek w drobną kostkę.
- Na patelnię wlej 3 łyżki oleju roślinnego i wrzuć boczek. Smaż go na średnim ogniu.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Po kilku minutach wrzuć cebulę do boczku i delikatnie zarumień.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka odrobiną tłuszczu.
- Ziemniaki pokrój na grubsze plasterki i połowę rozłóż równo w formie.
- Na ziemniaki wyłóż połowę farszu z patelni.
- Rozłóż połowę papryki oraz chili.
- Ułóż plasterki sera żółtego na całości.
- Na koniec wyłóż drugą warstwę z ziemniaków.
- Do miseczki wbij dwa jajka, wlej pół szklanki śmietanki 30 % oraz dodaj przyprawy (po łyżeczce gałki muszkatołowej, soli i słodkiej papryki oraz szczyptę pieprzu). Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Jajeczno śmietanowy sos rozlej po całej powierzchni zapiekanki ziemniaczanej.
- Zetrzyj ser chedar i posyp nim całość.
- Na samym końcu rozłóż resztę farszu, paprykę chili oraz paprykę czerwoną.
- Brytfankę z gotową do pieczenia zapiekanką ziemniaczaną umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Zapiekankę ziemniaczaną piecz bez przykrycia przez 40 minut.