Zapiekanki, Ziemniaki

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 500 g cebuli – 5 średnich cebul
  • 400 g boczku surowego wędzonego
  • 100 g żółtego sera – 6 plasterków
  • 50 g sera cheddar
  • 150 g śmietanki 30 % – pół szklanki
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • przyprawy: po łyżeczce gałki muszkatołowej, soli i słodkiej papryki oraz szczypta pieprzu
  1. Obierz ziemniaki, zalej wodą, wsyp płaską łyżkę soli i podgotuj (około 15 minut).
  2. Pokrój boczek w drobną kostkę.
  3. Na patelnię wlej 3 łyżki oleju roślinnego i wrzuć boczek. Smaż go na średnim ogniu.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
  5. Po kilku minutach wrzuć cebulę do boczku i delikatnie zarumień.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka odrobiną tłuszczu.
  7. Ziemniaki pokrój na grubsze plasterki i połowę  rozłóż równo w formie.
  8. Na ziemniaki wyłóż połowę farszu z patelni.
  9. Rozłóż połowę papryki oraz chili.
  10. Ułóż plasterki sera żółtego na całości.
  11. Na koniec wyłóż drugą warstwę z ziemniaków.
  12. Do miseczki wbij dwa jajka, wlej pół szklanki śmietanki 30 % oraz dodaj przyprawy (po łyżeczce gałki muszkatołowej, soli i słodkiej papryki oraz szczyptę pieprzu). Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  13. Jajeczno śmietanowy sos rozlej po całej powierzchni zapiekanki ziemniaczanej. 
  14. Zetrzyj ser chedar i posyp nim całość.
  15. Na samym końcu rozłóż resztę farszu, paprykę chili oraz paprykę czerwoną.
  16. Brytfankę z gotową do pieczenia zapiekanką ziemniaczaną umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Zapiekankę ziemniaczaną piecz bez przykrycia przez 40 minut. 

https://aniagotuje.pl/przepis/zapiekanka-ziemniaczana