Ciasta

Sernik fit

Kcal całośćPorcjiNa 100g
11206185

Składniki:

  • Jajko M – 2 szt
  • Ksylitol – 80 g
  • Mleko 1,5% – 100 g
  • Budyń waniliowy bez cukru – 60 g
  • Skyr waniliowy – 2 x opakowanie (300 g)
  • Twaróg półtłusty zmielony – (250 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 x łyżeczka
  1. Rozdzielamy białko od żółtka.
  2. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  3. W drugiej misce umieszczamy ser, skyr, mleko, budyń, proszek do pieczenia oraz żółtka (wszystkie składniki).
  4. Wszystko dokładnie blendujemy.
  5. Do masy dokładamy białka i wszystko delikatnie mieszamy.
  6. Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem.
  7. Masę wylewamy do formy.
  8. Sernik pieczemy 35-45 minut, 170-175 stopni, grzanie góra-dół+termoobieg.
  9. Po tym czasie zostawiamy sernik na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Przepis pochodzi z: