Sernik fit
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1120 | 6 | 185 |
Składniki:
- Jajko M – 2 szt
- Ksylitol – 80 g
- Mleko 1,5% – 100 g
- Budyń waniliowy bez cukru – 60 g
- Skyr waniliowy – 2 x opakowanie (300 g)
- Twaróg półtłusty zmielony – (250 g)
- Proszek do pieczenia – 1 x łyżeczka
- Rozdzielamy białko od żółtka.
- Ubijamy białka na sztywną pianę.
- W drugiej misce umieszczamy ser, skyr, mleko, budyń, proszek do pieczenia oraz żółtka (wszystkie składniki).
- Wszystko dokładnie blendujemy.
- Do masy dokładamy białka i wszystko delikatnie mieszamy.
- Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem.
- Masę wylewamy do formy.
- Sernik pieczemy 35-45 minut, 170-175 stopni, grzanie góra-dół+termoobieg.
- Po tym czasie zostawiamy sernik na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przepis pochodzi z: