Ciasta

Tarta ze śliwkami

Kcal całośćPorcjiNa 100g
21196196

Składniki na ciasto kruche

  • 1 szklanka mąki pszennej – 160 g (typ. 550/500)
  • 80 g prawdziwego masła
  • 50 g cukru pudru – około 4 łyżki
  • 1 żółtko dużego jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 g małych śliwek

Kruszonka

  • pół szklanki mąki pszennej – 80 g
  • 50 g cukru drobnego
  • 50 g prawdziwego masła
  1. Wsyp do miski 160g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 50 gramów cukru pudru, szczyptę soli oraz  jedno żółtko.
  2. 80 gramów masła pokrój na mniejsze kawałki i również dodaj do reszty składników.
  3. Ugnieć ciasto aby cała masa była zwarta i utwórz z niej kulę.
  4. Ciasto zawiń w folię i odłóż na pełną godzinę do lodówki, by się schłodziło.
  5. Przygotuj sobie formę do pieczenia tart i wysmaruj ją od środka odrobiną masła.
  6. Kulę schłodzonego ciasta pokrój nożem na plastry nie grubsze niż 5 mm.
  7.  Plastry układaj na dnie formy oraz na rantach. Resztkami ciasta wypełnij wolne miejsca a na koniec połącz ciasto i wyrównaj powierzchnię. Możesz je nakłuć widelcem. 
  8. Śliwki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
  9. Kawałki śliwek układaj skórką do ciasta. 
  10. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach.
  11. Na śliwki wyłóż gotową kruszonkę.
  12. Formę z tartą umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekarnik musi być dobrze nagrzany). Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Tartę ze śliwkami piecz w ten sposób przez około 45 minut. 

https://aniagotuje.pl/przepis/tarta-ze-sliwkami