Tarta ze śliwkami
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2119 | 6 | 196 |
Składniki na ciasto kruche
- 1 szklanka mąki pszennej – 160 g (typ. 550/500)
- 80 g prawdziwego masła
- 50 g cukru pudru – około 4 łyżki
- 1 żółtko dużego jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g małych śliwek
Kruszonka
- pół szklanki mąki pszennej – 80 g
- 50 g cukru drobnego
- 50 g prawdziwego masła
- Wsyp do miski 160g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 50 gramów cukru pudru, szczyptę soli oraz jedno żółtko.
- 80 gramów masła pokrój na mniejsze kawałki i również dodaj do reszty składników.
- Ugnieć ciasto aby cała masa była zwarta i utwórz z niej kulę.
- Ciasto zawiń w folię i odłóż na pełną godzinę do lodówki, by się schłodziło.
- Przygotuj sobie formę do pieczenia tart i wysmaruj ją od środka odrobiną masła.
- Kulę schłodzonego ciasta pokrój nożem na plastry nie grubsze niż 5 mm.
- Plastry układaj na dnie formy oraz na rantach. Resztkami ciasta wypełnij wolne miejsca a na koniec połącz ciasto i wyrównaj powierzchnię. Możesz je nakłuć widelcem.
- Śliwki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
- Kawałki śliwek układaj skórką do ciasta.
- Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach.
- Na śliwki wyłóż gotową kruszonkę.
- Formę z tartą umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekarnik musi być dobrze nagrzany). Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Tartę ze śliwkami piecz w ten sposób przez około 45 minut.