Danie mięsne, Makarony

Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone

Kcal całośćPorcjiNa 100g
27634194

Składniki:

  • makaron kokardki – 250 g
  • piersi kurczaka – 2 szt.
  • papryczka chili – 1-2 szt.
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • serek mascarpone – 250 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
  2. Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy czosnek i podsmażamy. Czosnek wyciągamy z oliwy. Na patelnię przekładamy mięso i smażymy do miękkości na dużym ogniu.
  3. Zmniejszamy ogień pod patelnią. Do mięsa dodajemy serek mascarpone i podsmażony wcześniej czosnek. Do sosu dorzucamy preferowaną ilość posiekanej papryczki chili.
  4. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi. Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Mieszamy.
  5. Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy.
  6. Danie wykładamy na talerze. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i czerwoną papryką.

Link do filmiku: https://youtu.be/i0n6sJXvTBs?list=PLQm5mXEYu4pd9C9TM1HWLJ5Hj5JsRoU5g