Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2763 | 4 | 194 |
Składniki:
- makaron kokardki – 250 g
- piersi kurczaka – 2 szt.
- papryczka chili – 1-2 szt.
- papryka czerwona – 1 szt.
- serek mascarpone – 250 g
- czosnek – 3 ząbki
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
- Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy czosnek i podsmażamy. Czosnek wyciągamy z oliwy. Na patelnię przekładamy mięso i smażymy do miękkości na dużym ogniu.
- Zmniejszamy ogień pod patelnią. Do mięsa dodajemy serek mascarpone i podsmażony wcześniej czosnek. Do sosu dorzucamy preferowaną ilość posiekanej papryczki chili.
- Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi. Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Mieszamy.
- Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy.
- Danie wykładamy na talerze. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i czerwoną papryką.
Link do filmiku: https://youtu.be/i0n6sJXvTBs?list=PLQm5mXEYu4pd9C9TM1HWLJ5Hj5JsRoU5g