Kasza, Warzywa, Wegetariańskie

Kotlety z kaszy gryczanej

Kcal całośćPorcjiNa 100g
7192212

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej – 100 g
  • pół szklanki twarogu tłustego lub półtłustego – 120 g
  • 1 średnie jajko
  • garść koperku
  • garść szczypiorku
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej (bezglutenowa)
  • przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  1. Ugotuj kaszę gryczaną.
  2. Po ugotowaniu wyjmij torebkę z garnka i lekko odciśnij nadmiar wody.
  3. Do miski z kaszą dodaj twaróg. 
  4. Wbij jedno średnie jajko i wsyp dwie płaskie łyżki bułki tartej.
  5. Dodaj przyprawy.
  6. Na koniec dodaj małą garść siekanego szczypiorku oraz koperku.
  7. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Nagrzej patelnię i dodaj na nią masło.
  9. Kotlety gryczane smaż na średniej mocy palnika. Jedna strona potrzebuje do pięciu minut.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/kotlety-z-kaszy-gryczanej