Kotlety z kaszy gryczanej
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
719 | 2 | 212 |
Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanej – 100 g
- pół szklanki twarogu tłustego lub półtłustego – 120 g
- 1 średnie jajko
- garść koperku
- garść szczypiorku
- 2 płaskie łyżki bułki tartej (bezglutenowa)
- przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
- łyżka masła klarowanego do smażenia
- Ugotuj kaszę gryczaną.
- Po ugotowaniu wyjmij torebkę z garnka i lekko odciśnij nadmiar wody.
- Do miski z kaszą dodaj twaróg.
- Wbij jedno średnie jajko i wsyp dwie płaskie łyżki bułki tartej.
- Dodaj przyprawy.
- Na koniec dodaj małą garść siekanego szczypiorku oraz koperku.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Nagrzej patelnię i dodaj na nią masło.
- Kotlety gryczane smaż na średniej mocy palnika. Jedna strona potrzebuje do pięciu minut.
Przepis pochodzi z: