Pieczony łosoś z frytkami z batatów i sałatką
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
619 | 1 | 105 |
Składniki:
- łosoś 150g
- bataty 250g
- pomidor 50g
- ogórek 50g
- sałata 20g
- jogurt naturalny 50g
- oliwa 5g
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- bazylia
- Z łososia ściągamy skórę i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią z obu stron.
- Na blasze kładziemy pergamin i rybę.
- Bataty obieramy i kroimy w małe paluszki.
- Frytki polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią.
- Frytki układamy na blasze obok łososia.
- Pieczemy wszystko 20 minut w 200oC. W połowie pieczenia przewracamy bataty.
- Ogórka obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół, i później jeszcze raz tak, żeby powstały półksiężyce.
- Pomidora kroimy w kawałki odpowiadające wielkością ogórka.
- Mieszamy oba składniki w miseczce i dodajemy jogurt.
- Mizerie doprawiamy solą i pieprzem.
- Na talerz wykładamy sałatę i polewamy ją mizerią.
- Na koniec dodajemy bataty i łososia.