Rolady wieprzowe w sosie
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3277 | 12 | 185 |
Składniki:
- Kilogramowy kawałek schabu lub szynki wieprzowej,
- 250 gramów wędzonego boczku.
- 2 większe cebule,
- 2-3 ogórki kiszone,
- musztarda,
- olej,
- kopiasta łyżka mąki pszennej,
- kopiasta łyżka papryki słodkiej w proszku,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- pieprz,
- sól,
- sznurek do zawiązania rolad,
- Mięso pokrój w poprzek włókien w plastry o grubości około 2 cm, następnie rozbij cienko przy pomocy tłuczka – uważaj, aby nie zrobić dziur.
- Każdy plaster mięsa oprósz solą i pieprzem, następnie posmaruj musztardą.
- Boczek i ogórki pokrój w drobną kostkę, jedną cebulę drobno posiekaj.
- Na każdym plastrze mięsa wykładaj porcję boczku, ogórka i cebuli, następnie zwiń ciasno, zakładając boki, aby farsz nie wypadał.
- Każdą roladę owiń sznurkiem i zawiąż.
- Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż rolady, posyp drugą posiekaną cebulą, wszystko dość mocno obsmaż.
- Zrób trochę miejsca na patelni, w które wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.
- Wlej 3 szklanki wody, dopraw solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wymieszaj, duś pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut.
- Rolady wyjmij, z sosu usuń ziele angielskie i liście laurowe, teraz można go zmiksować przy pomocy blendera lub od razu zagęścić – w tym celu rozrób mąkę w połowie szklanki wody (dopilnuj, aby nie było grudek), następnie wlej do gotującego się sosu, cały czas energicznie mieszając trzepaczką, zagotuj.
- Rolady rozwiąż, włóż ponownie do sosu albo razu podawaj, polewając sosem już na talerzach.
Przepis pochodzi z: