Danie mięsne, Makarony

Spaghetti Bolognese

Kcal całośćPorcjiNa 100g
40336134

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 duże marchewki
  • duża czerwona papryka
  • passata pomidorowa 700-800 g
  • 3 duże łyski przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • 5 łyżeczek suszonego oregano
  • sól, pieprz, cukier
  • 500 g makaronu spaghetti
  1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Czerwoną paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju.
  5. Dodać mięso mielone, marchewkę i czerwoną paprykę.
  6. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy.
  7. Dodać passate pomidorowa, przecier pomidorowy i bulion.
  8. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut.
  9. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano.
  10. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
  11. Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem.

Przepis pochodzi z:

https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/202-spaghetti-bolognese