Spaghetti Bolognese
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
4033 | 6 | 134 |
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże marchewki
- duża czerwona papryka
- passata pomidorowa 700-800 g
- 3 duże łyski przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu
- 5 łyżeczek suszonego oregano
- sól, pieprz, cukier
- 500 g makaronu spaghetti
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Czerwoną paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju.
- Dodać mięso mielone, marchewkę i czerwoną paprykę.
- Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy.
- Dodać passate pomidorowa, przecier pomidorowy i bulion.
- Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut.
- Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano.
- Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
- Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem.
Przepis pochodzi z:
https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/202-spaghetti-bolognese