Danie mięsne, Kurczak

Skrzydełka na patelni w sosie

Kcal całośćPorcjiNa 100g
13732171

Składniki:

  • 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • olej i masło do smażenia
  • 0,5 szklanki bulionu
  • mąka
  1. Umyj skrzydełka dokładnie i osusz
  2. Skrzydełka podziel na części, przekrawając je na zgięciach. Odrzuć końcowe części, na których nie ma mięsa.
  3. Przełóż skrzydełka do miski, wlej trochę oleju i dodaj przyprawę gyros. Całość wymieszaj.
  4. Wyciągnij patelnię, do której dodaj 2 łyżki masła oraz odrobinę oleju.
  5. Rozgrzej całość i dodaj skrzydełka.
  6. Smaż do uzyskania rumianego koloru.
  7. Dodaj bulion.
  8. Rozpuść 2 łyżki mąki w odrobinie wody.
  9. Stopniowo dodawaj miksturę do skrzydełek, nieustannie mieszając, tak aby sos był gęsty i bez grudek.
  10. Pogotuj przez kilka chwil i gotowe.