Zupy

Zupa gulaszowa

Kcal całośćPorcjiNa 100g
2786671

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny np. łopatki, szynki, karczku, biodrówki..
  • 500 g wołowy np. łopatka, udziec, zrazowa, karczek..
  • 400 g ziemniaków – 3 średnie ziemniaki
  • 100 g cebuli – 1 duża cebula
  • 100 g korzenia pietruszki – 1 większy korzeń
  • 1 duża czerwona papryka
  • 250 g marchwi – 2 średnie marchewki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 400 g passaty lub puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1250 ml wody lub dowolnego bulionu
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu
  • przyprawy i zioła: łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
  1. Mięso umyj wodą i osusz.
  2. Pokrój na małe kawałki.
  3. Podsmażam mięso w garnku, w którym będziesz potem gotować zupę.
  4. Nagrzej garnek lub patelnię i dodaj dwie łyżki oleju roślinnego.
  5. Wyłóż całe mięso i podsmażaj na dużej mocy palnika nie dłużej niż pięć minut.
  6. Cebulę obierz i posiekaj.
  7. Do patelni wlej łyżkę oleju i zacznij podsmażać cebulę na średniej mocy palnika.
  8. Obierz czosnek i posiekaj.
  9. Marchewki i pietruszkę obierz i również pokrój w plasterki i jeszcze na pół.
  10. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i nasion i pokrój na kawałki.
  11. Warzywa podsmażaj razem przez dziesięć minut.
  12. Dodaj warzywa do mięsa.
  13. Wlej pięć szklanek wody lub dowolnego bulionu.
  14. Dodaj przyprawy: łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki.
  15. Całość zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką i gotuj zupę na małej mocy palnika przez 90 minut.
  16. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  17. Po 1,5 godziny gotowania dodaj do zupy pomidory oraz przecier i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  18. Zamieszaj zupę i ponownie przykryj ją przykrywką. Gotuj ją do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie (ok. 30 minut).

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-gulaszowa