Sosy

Sos koperkowy na ciepło

Kcal całośćPorcjiNa 100g
5272114

Składniki:

  • średni pęczek koperku
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 pełna łyżka masła klarowanego – 20 g
  • 2 ząbki czosnku – do 10 g
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu; po pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i kardamonu
  1. Do małej miseczki wlej pół szklanki śmietanki kremówki 30 %.
  2. Dodaj do niej łyżkę mąki pszennej.
  3. Wymieszaj i odłóż miskę na bok.
  4. Pęczek koperku posiekaj drobno i również odłóż na bok.
  5. Weź średniej wielkości garnek i rozgrzej w nim masło.
  6. Dodaj posiekany czosnek, lub przeciśnij go przez praskę.
  7. Czosnek podsmażaj przez chwilkę.
  8. Dolej bulion.
  9. Zwiększ moc palnika do średniej i wlej też mieszankę śmietanki i mąki.
  10. Dodaj przyprawy.
  11. Zmniejsz moc palnika i gotuj go tak kilka minut, aż lekko zgęstnieje.
  12. Gdy sos jest już lekko gęsty, możesz dodać do niego posiekany koperek oraz wycisnąć łyżkę soku z cytryny.
  13. Zagotuj sos jeszcze raz.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/prosty-sos-koperkowy