Sos koperkowy na ciepło
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
527 | 2 | 114 |
Składniki:
- średni pęczek koperku
- pół szklanki śmietanki 30 %
- 1 szklanka bulionu
- 1 pełna łyżka masła klarowanego – 20 g
- 2 ząbki czosnku – do 10 g
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- łyżka mąki pszennej
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu; po pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i kardamonu
- Do małej miseczki wlej pół szklanki śmietanki kremówki 30 %.
- Dodaj do niej łyżkę mąki pszennej.
- Wymieszaj i odłóż miskę na bok.
- Pęczek koperku posiekaj drobno i również odłóż na bok.
- Weź średniej wielkości garnek i rozgrzej w nim masło.
- Dodaj posiekany czosnek, lub przeciśnij go przez praskę.
- Czosnek podsmażaj przez chwilkę.
- Dolej bulion.
- Zwiększ moc palnika do średniej i wlej też mieszankę śmietanki i mąki.
- Dodaj przyprawy.
- Zmniejsz moc palnika i gotuj go tak kilka minut, aż lekko zgęstnieje.
- Gdy sos jest już lekko gęsty, możesz dodać do niego posiekany koperek oraz wycisnąć łyżkę soku z cytryny.
- Zagotuj sos jeszcze raz.
Przepis pochodzi z: