Pierniczki
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
4119 | – | 305 |
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej – 500 g
- 3/4 kostki masła – 150 g
- pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru – około 150 g
- 200 g płynnego miodu
- pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % – 150 g
- 4 żółtka jajek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka kakao
- przyprawa do piernika 35g
- W rondelku umieść masło, dodaj miód, wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne.
- Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła.
- Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia.
- Pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % wymieszaj z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej.
- W dużej misce umieść mąkę pszenną.
- Dodaj cztery żółtka, średniej wielkości jajek.
- Do miski z mąką, żółtkami i śmietaną z sodą dodaj też pół szklanki drobnego cukru. Możesz też użyć cukru trzcinowego.
- Na koniec wlej przestudzony, słodki płyn korzenny.
- Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie.
- Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Blat oprósz mąką i wykładaj ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na 6-10 mm.
- Powycinaj ciasteczka i umieść na papierze do pieczenia (zostaw spore odległości).
- Każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10-11 minut.
Przepis pochodzi z: