Ciasta

Śliwki pod kruszonką

Kcal całośćPorcjiNa 100g
2554297

Składniki:

  • do 1 kg mniejszych śliwek
  • kostka masła – 200 g
  • szklanka drobnego cukru – 200 g
  • mąka – 300 g
  1. Mąkę, cukier oraz zimne masło umieść razem w większej misce.
  2. Całość wyrabiaj dłońmi, aż wszystkie składniki połączą się w kruche ciasto.
  3. Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia: góra/dół lub ewentualnie 170 stopni z termoobiegiem.
  4. Około kilograma śliwek umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz dokładnie. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij pestkę.
  5. Naczynie do zapiekania (u mnie o wymiarach 20 x 29 cm) wysmaruj od środka odrobiną masła. Naczynie wypełnij połówkami śliwek. Postaraj się tak ułożyć śliwki, by równo przykryły dno naczynia. 
  6. Na śliwki wyłóż całą kruszonkę. Wyrównaj powierzchnię i lekko dociśnij kruszonkę do owoców. 
  7. Naczynie ze śliwkami i kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół) lub termoobieg z temperaturą 170 stopni. Wybierz środkową półkę.
  8. Śliwki pod kruszonką piecz około 45 minut lub trochę dłużej, w zależności od stopnia podpieczenia kruszonki. 

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/sliwki-pod-kruszonka