Szyszki z kajmakiem
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2253 | 22 | 388 |
Składniki:
- 400 g kajmaku z puszki
- 100 g ryżu preparowanego
- 80 g masła
- Masło roztop w garnku na małej mocy palnika.
- Dodaj cały kajmak.
- Masło z kajmakiem mieszaj w garnku przez kilka minut.
- Zdejmij garnek z palnika i wsyp ryż preparowany.
- Całość mieszaj chwilę, aż masa „krówkowa” oblepi cały ryż. Masę odstaw na kilka minut do przestudzenia.
- Z przestudzonej masy możesz zacząć formować szyszki.
- Przygotuj sobie kawałek papieru do pieczenia, by kłaść na nim gotowe szyszki z kajmakiem.
- Masę przekładaj do dłoni, które wcześniej zostały zmoczone wodą.
- Dłońmi formuj kulkę a następnie lekko ją spłaszczaj na kształt szyszki. Gotowe szyszki układaj jedna obok drugiej na pergaminie.
- Co 2-3 szyszki ponownie przepłucz dłonie, by pozbyć się z nich warstwy kajmaku.
- Całkowicie przestudzone szyszki z kajmakiem odłóż do lodówki, by masa zastygła i szyszki zrobiły się chrupiące.
Przepis pochodzi z: