Ciasta

Szyszki z kajmakiem

Kcal całośćPorcjiNa 100g
225322388

Składniki:

  • 400 g kajmaku z puszki
  • 100 g ryżu preparowanego
  • 80 g masła
  1. Masło roztop w garnku na małej mocy palnika.
  2. Dodaj cały kajmak.
  3. Masło z kajmakiem mieszaj w garnku przez kilka minut.
  4. Zdejmij garnek z palnika i wsyp ryż preparowany.
  5. Całość mieszaj chwilę, aż masa „krówkowa” oblepi cały ryż. Masę odstaw na kilka minut do przestudzenia.
  6. Z przestudzonej masy możesz zacząć formować szyszki.
  7. Przygotuj sobie kawałek papieru do pieczenia, by kłaść na nim gotowe szyszki z kajmakiem.
  8. Masę przekładaj do dłoni, które wcześniej zostały zmoczone wodą.
  9. Dłońmi formuj kulkę a następnie lekko ją spłaszczaj na kształt szyszki. Gotowe szyszki układaj jedna obok drugiej na pergaminie.
  10. Co 2-3 szyszki ponownie przepłucz dłonie, by pozbyć się z nich warstwy kajmaku.
  11. Całkowicie przestudzone szyszki z kajmakiem odłóż do lodówki, by masa zastygła i szyszki zrobiły się chrupiące.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/szyszki-z-kajmakiem