Kurczak, Sosy

Kurczak w kremowym sosie koperkowym

Kcal całośćPorcjiNa 100g
13612129

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, 1/2 łyżeczki kurkumy
  1. Kurczaka oczyścić z błonek i kostek.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki około 1 cm.
  3. Dopraw solą, pieprzem i delikatnie obtocz w mące.
  4. Rozgrzej patelnię z oliwą. Gdy olej będzie gorący, włóż kurczaka.
  5. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie odłóż na talerz.
  6. Na tę samą patelnię włóż obraną i startą na tarce marchewkę oraz dokładnie umytego i pokrojonego w kosteczkę lub paseczki pora.
  7. Smaż, mieszając przez ok. 2 minuty, dodaj masło i jeszcze chwilę podsmażaj.
  8. Dodaj bulion i zagotuj.
  9. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę, wymieszaj.
  10. Przykryj i gotuj przez ok. 3 minuty.
  11. Włóż podsmażone filety z kurczaka i gotuj bez przykrycia przez ok. 2 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
  12. Wlej śmietankę i dodaj koperek. Wymieszaj i zagotuj.
  13. Gotuj chwilę jeśli sos nie jest jeszcze gęsty.

Przepis pochodzi z:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-w-sosie-koperkowym