Kurczak w kremowym sosie koperkowym
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1361 | 2 | 129 |
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 150 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 30%
- pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, 1/2 łyżeczki kurkumy
- Kurczaka oczyścić z błonek i kostek.
- Pokrój na mniejsze kawałki około 1 cm.
- Dopraw solą, pieprzem i delikatnie obtocz w mące.
- Rozgrzej patelnię z oliwą. Gdy olej będzie gorący, włóż kurczaka.
- Podsmażaj przez kilka minut, a następnie odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię włóż obraną i startą na tarce marchewkę oraz dokładnie umytego i pokrojonego w kosteczkę lub paseczki pora.
- Smaż, mieszając przez ok. 2 minuty, dodaj masło i jeszcze chwilę podsmażaj.
- Dodaj bulion i zagotuj.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę, wymieszaj.
- Przykryj i gotuj przez ok. 3 minuty.
- Włóż podsmażone filety z kurczaka i gotuj bez przykrycia przez ok. 2 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
- Wlej śmietankę i dodaj koperek. Wymieszaj i zagotuj.
- Gotuj chwilę jeśli sos nie jest jeszcze gęsty.
Przepis pochodzi z:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-w-sosie-koperkowym