Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1311 | 2 | 183 |
Składniki:
- 125 g makaronu wstążki np. pappardelle
- 150 g szpinaku
- 200 g filetu z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka curry (przyprawy w proszku)
- szczypta kurkumy
- 80 ml śmietanki 30%
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- W międzyczasie umyj i osusz szpinak.
- Pierś kurczaka pokrój w kosteczkę.
- Pokrojonego kurczaka dopraw solą, pieprzem i połową startego czosnku.
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Na patelnię włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony.
- Na koniec dodaj posiekane suszone pomidory.
- Następnie dodaj resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak.
- Smaż, mieszając całość przez minutę, aż szpinak zwiędnie.
- Dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelnię z sosem włóż makaron.
- Wymieszaj i chwilę pogotuj, aby sos zgęstniał.
Przepis pochodzi z:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem-w-sosie-curry