Curry, Kurczak, Makarony

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

Kcal całośćPorcjiNa 100g
13112183

Składniki:

  • 125 g makaronu wstążki np. pappardelle
  • 150 g szpinaku
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka curry (przyprawy w proszku)
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki 30%
  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie umyj i osusz szpinak.
  3. Pierś kurczaka pokrój w kosteczkę.
  4. Pokrojonego kurczaka dopraw solą, pieprzem i połową startego czosnku.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni.
  6. Na patelnię włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony.
  7. Na koniec dodaj posiekane suszone pomidory.
  8. Następnie dodaj resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak.
  9. Smaż, mieszając całość przez minutę, aż szpinak zwiędnie.
  10. Dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
  11. Dopraw solą i pieprzem.
  12. Na patelnię z sosem włóż makaron.
  13. Wymieszaj i chwilę pogotuj, aby sos zgęstniał.

Przepis pochodzi z:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem-w-sosie-curry