Pulpeciki w sosie koperkowo-pomidorowym
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2519 | 4 | 119 |
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 400 ml wody lub bulionu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 80 ml śmietanki 18% lub 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do podsmażenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Białą część pora dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki i drobniutką kosteczkę.
- Zeszklij na łyżce oliwy pod koniec dodając posiekany czosnek. Doprawiw solą, wymieszaj i przykryj. Duś jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty aż pory będą miękkie.
- Zmielone mięso i pory umieść w misce, doprawić solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Dodaj jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
- Uformój pulpeciki i obtocz je w mące pszennej.
- Krótko obsmaż na patelni.
- W międzyczasie zagotuj wodę lub bulion w szerokim garnku.
- Włóż do niego pulpeciki. Przykryj i gotowaj przez ok. 20 minut. W międzyczasie 2 – 3 razy przewrócić.
- Śmietankę wymieszaj z koncentratem i koperkiem.
- Miksturę dodaj do garnka z pulpetami. Wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj na małym ogniu ok. 2 minuty. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, można przez sitko dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.
Przepis pochodzi z:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pulpeciki-w-sosie-koperkowo-pomidorowym