Danie mięsne

Pulpeciki w sosie koperkowo-pomidorowym

Kcal całośćPorcjiNa 100g
25194119

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 400 ml wody lub bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 80 ml śmietanki 18% lub 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do podsmażenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  1. Białą część pora dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki i drobniutką kosteczkę.
  2. Zeszklij na łyżce oliwy pod koniec dodając posiekany czosnek. Doprawiw solą, wymieszaj i przykryj. Duś jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty aż pory będą miękkie.
  3. Zmielone mięso i pory umieść w misce, doprawić solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Dodaj jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
  4. Uformój pulpeciki i obtocz je w mące pszennej.
  5. Krótko obsmaż na patelni.
  6. W międzyczasie zagotuj wodę lub bulion w szerokim garnku.
  7. Włóż do niego pulpeciki. Przykryj i gotowaj przez ok. 20 minut. W międzyczasie 2 – 3 razy przewrócić.
  8. Śmietankę wymieszaj z koncentratem i koperkiem.
  9. Miksturę dodaj do garnka z pulpetami. Wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj na małym ogniu ok. 2 minuty. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, można przez sitko dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.

Przepis pochodzi z:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pulpeciki-w-sosie-koperkowo-pomidorowym