Makarony

Penne alla vodka

Kcal całośćPorcjiNa 100g
17874165

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy lub masła
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe wódki
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • Makaron penne lub inny krótki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Pół szklanki tartego parmezanu
  • Bazylia do podania
  1. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj szalotkę i czosnek. Podsmażaj, aż zmiękną
  3. Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i płatki chilli. Smaż, często mieszając, aż wszystkie składniki ładnie się połączą
  4. Dodaj wódkę i wszystko dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż alkohol odparuje. Zdejmij patelnię z ognia
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente. Przed odcedzeniem, odłóż pół szklanki wody po makaronie
  6. Umieść patelnię z sosem na średnim ogniu. Dodaj wody po makaronie i śmietany. Mieszaj do zgęstnienia
  7. Dodaj połowę parmezanu i mieszaj, aż się rozpuści
  8. Wyłącz ogień i wmieszaj ugotowany makaron.
  9. Dopraw solą i pieprzem do smaku

Przepis pochodzi z:

https://www.o2.pl/kuchnia/penne-alla-vodka-makaron-z-wodka-wg-gigi-hadid-6622261372910464a