Danie mięsne, Kurczak

Paluchy Reginy

Kcal całośćPorcjiNa 100g
222310132

Składniki:

  • ok. 1 kg mielonej piersi z kurczaka (może być więcej)
  • pół łyżeczki vegety
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • świeża natka pietruszki
  • min. 20 dkg żółtego startego sera na grubych oczkach
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  1.  Mięso wkładamy do miski.
  2. Paprykę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski.
  3. Natkę pietruszki kroimy drobno i również przekładamy do miski.
  4. Następnie dodajemy ser.
  5. Przyprawiamy masę vegetą, solą i pieprzem.
  6. Mieszamy wszystko.
  7. Rozbijamy jajko na talerzyku i dokładnie roztrzepujemy.
  8. Na dwa inne talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą.
  9. Z masy robimy ruloniki wielkości 7-10 cm.
  10. Zanurzamy rulon w jajku, mące i bułce.
  11. Gdy już wszystkie ruloniki mamy obtoczone to nagrzewamy patelnię z dosyć dużą ilością oleju.
  12. Ruloniki smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru.

Przepis pochodzi od Klaudii babci.