Snickers
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
6190 | – | 349 |
Składniki na ciasto
- 360 g herbatników typu – około 36 sztuk
- puszka kajmaku – 460 g masy krówkowej
- 3 łyżki masła orzechowego bez dodatków
- 500 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Składniki na polewę
- tabliczka gorzkiej czekolady – 100 g
- 50 ml śmietanki 30 %
- 100 g orzechów ziemnych prażonych solonych
- Dwie łyżki żelatyny zalej 100 ml wrzątku.
- Szklankę z rozpuszczoną żelatyną odłóż na kilka minut do przestudzenia.
- W dużej misce umieść całą zawartość puszki z kajmakiem.
- Dodaj trzy pełne łyżki ulubionego masła orzechowego.
- Wlej przestudzoną żelatynę i całość wymieszaj łyżką.
- Wlej śmietankę do miski (500 ml) i dodaj 2 łyżki cukru. Na tym etapie warto zapamiętać, iż potrzebujesz jeszcze 50 ml śmietanki do polewy.
- Ubij śmietankę.
- Łyżka po łyżce dodawaj ubitą śmietankę do miski z kremem orzechowym, mieszając ją przy tym mikserem.
- Formę prostokątną o wymiarach około 18/27 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno formy wyłóż herbatniki. Jeden obok drugiego.
- Na herbatniki wyłóż niecałą połowę kremu.
- Na krem zaś wyłóż druga warstwę herbatników.
- Na drugą warstwę herbatników wyłóż prawie cały pozostały krem.
- Na koniec ostatnia warstwa herbatników oraz tylko cieniutka warstwa z resztek kremu.
- Na tę cienką warstwę wysyp połowę orzechów ziemnych.
- Odstaw ciasto na ok. 3 godziny do lodówki, żeby stężało.
Polewa:
- Do rondelka wlej 50 ml śmietanki.
- Śmietankę podgrzej i dodaj pokruszoną czekoladę.
- Zmniejsz moc palnika do minimum i mieszaj krem, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i ujednolicenia masy. Krem czekoladowy będzie gęsty.
- Wyłóż go na całą powierzchnię ciasta i posyp orzechami prażonymi.
Przepis pochodzi z: