Ciasta

Snickers

Kcal całośćPorcjiNa 100g
6190349

Składniki na ciasto

  • 360 g herbatników typu – około 36 sztuk
  • puszka kajmaku – 460 g masy krówkowej
  • 3 łyżki masła orzechowego bez dodatków
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Składniki na polewę

  • tabliczka gorzkiej czekolady – 100 g
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 100 g orzechów ziemnych prażonych solonych
  1. Dwie łyżki żelatyny zalej 100 ml wrzątku.
  2. Szklankę z rozpuszczoną żelatyną odłóż na kilka minut do przestudzenia. 
  3. W dużej misce umieść całą zawartość puszki z kajmakiem.
  4. Dodaj trzy pełne łyżki ulubionego masła orzechowego. 
  5. Wlej przestudzoną żelatynę i całość wymieszaj łyżką.
  6. Wlej śmietankę do miski (500 ml) i dodaj 2 łyżki cukru. Na tym etapie warto zapamiętać, iż potrzebujesz jeszcze 50 ml śmietanki do polewy.
  7. Ubij śmietankę.
  8. Łyżka po łyżce dodawaj ubitą śmietankę do miski z kremem orzechowym, mieszając ją przy tym mikserem.
  9. Formę prostokątną o wymiarach około 18/27 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Na dno formy wyłóż herbatniki. Jeden obok drugiego.
  11. Na herbatniki wyłóż niecałą połowę kremu.
  12. Na krem zaś wyłóż druga warstwę herbatników. 
  13. Na drugą warstwę herbatników wyłóż prawie cały pozostały krem.
  14. Na koniec ostatnia warstwa herbatników oraz tylko cieniutka warstwa z resztek kremu.
  15. Na tę cienką warstwę wysyp połowę orzechów ziemnych. 
  16. Odstaw ciasto na ok. 3 godziny do lodówki, żeby stężało.

Polewa:

  1. Do rondelka wlej 50 ml śmietanki.
  2. Śmietankę podgrzej i dodaj pokruszoną czekoladę.
  3. Zmniejsz moc palnika do minimum i mieszaj krem, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i ujednolicenia masy. Krem czekoladowy będzie gęsty.
  4. Wyłóż go na całą powierzchnię ciasta i posyp orzechami prażonymi.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-snickers