Ciasta

3 Bit

Kcal całośćPorcjiNa 100g
7050302

Składniki główne

  • 500 g herbatników typu petitki
  • puszka kajmaku – masa krówkowa do 500 g
  • 4 kostki czekolady

Składniki na krem budyniowy

  • kostka masła – 200 g
  • 2 budynie bez cukru – proszek 2 x 40 g
  • 2 szklanki mleka – 500 ml
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę śmietanową

  • 400 ml śmietanki 30-36 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • do 100 ml wrzątku
  1. Masło wyjmij z lodówki, tak aby było miękkie.
  2. Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz dwie łyżki cukru. Zostaw pół szklanki mleka na wymieszanie go z proszkiem budyniowym.
  3. Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia.
  4. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń.
  5. Budyń mieszać krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go za długo. Tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję.
  6. Budyń odstaw do przestudzenia przekrywając go wcześniej kawałkiem folii.
  7. Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż masło.
  8. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne.
  9. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj całkowicie przestudzony budyń.
  10. Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego jej połączenia.

Składanie ciasta:

  1. Prostokątną, dużą formę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Całe dno wypełnij pierwszą warstwą herbatników.
  3. Na herbatniki wyłóż całą masę kajmakową z puszki (przed wyłożeniem, kajmak możesz podgrzać lub energicznie rozmieszać).
  4. Na warstwę kajmaku wyłóż drugie piętro herbatników.
  5. Następnie przestudzony krem budyniowy.
  6. Na krem zaś ostatnie, trzecie piętro z herbatników. 
  7. Dwie płaskie łyżki żelatyny wsyp do miski i zalej odrobiną wrzątku. Mieszaj całość. Dolej trochę wrzątku i znów mieszaj.
  8. Rozpuszczoną żelatynę przestudź przez ok. 10 minut.
  9. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu.
  10. Śmietankę ubijaj mikserem.
  11. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru, ciągle miksując.
  12. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a masa ubić na sztywno.
  13. Cienką strużą, wlewaj żelatynę.
  14. Miksuj ciągle na najmniejszych obrotach, ale tylko do połączenia masy.
  15. Masę śmietanową od razu wyłóż na herbatniki.
  16. Ciasto oprósz drobno startą czekoladą.
  17. Ciasto umieść w lodówce do schłodzenia na minimum 10 godzin.

Przepisy pochodzą z:

https://aniagotuje.pl/przepis/jak-zrobic-krem-budyniowy,

https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-3-bit