Bułeczki maślane
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2127 | 8 | 204 |
Składniki:
- mąka typ 650 – 400 g
- masło 40 g
- mleko 150 ml
- drożdże świeże 25 g
- sól 5 g
- cukier 10 g
- woda 100 ml
- żółtko, mleko, sezam do posypki
- Do mleka dodajemy gorącą wodę, cukier, drożdże oraz łyżkę mąki.
- Całość mieszamy porządnie i odstawiamy na około 10-15 minut.
- W międzyczasie rozpuszczamy masło.
- Wsypujemy do miski sól i mąkę.
- Następnie dodajemy zaczyn i masło.
- Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut.
- Dzielimy ciasto na 6-8 bułeczek i wstępnie formujemy.
- Bułeczki nakrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po godzinie bułeczki ugniatamy jeszcze raz i formujemy je w odpowiedni kształt. Odstawiamy je ponownie. Tym razem na 30 minut.
- Po tym czasie, w małej miseczce, łączymy żółtko i mleko.
- Smarujemy bułeczki i posypujemy sezamem.
- Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC, góra-dół, przez 12-15 minut.
Przepis pochodzi z: