Ciasta

Bułeczki maślane

Kcal całośćPorcjiNa 100g
21278204

Składniki:

  • mąka typ 650 – 400 g
  • masło 40 g
  • mleko 150 ml
  • drożdże świeże 25 g
  • sól 5 g
  • cukier 10 g
  • woda 100 ml
  • żółtko, mleko, sezam do posypki
  1. Do mleka dodajemy gorącą wodę, cukier, drożdże oraz łyżkę mąki.
  2. Całość mieszamy porządnie i odstawiamy na około 10-15 minut.
  3. W międzyczasie rozpuszczamy masło.
  4. Wsypujemy do miski sól i mąkę.
  5. Następnie dodajemy zaczyn i masło.
  6. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut.
  7. Dzielimy ciasto na 6-8 bułeczek i wstępnie formujemy.
  8. Bułeczki nakrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
  9. Po godzinie bułeczki ugniatamy jeszcze raz i formujemy je w odpowiedni kształt. Odstawiamy je ponownie. Tym razem na 30 minut.
  10. Po tym czasie, w małej miseczce, łączymy żółtko i mleko.
  11. Smarujemy bułeczki i posypujemy sezamem.
  12. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC, góra-dół, przez 12-15 minut.

Przepis pochodzi z:

https://youtu.be/hi83ihotYjU