Curry, Danie mięsne

Kurczak curry w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 0,5 kg filetów z kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • 3 łyżeczki przyprawy curry (lub jeśli macie to pasta curry)
  • pieprz, sól
  • papryka
  • kukurydza
  • 1 jajko
  1. Na małej ilości oleju smażymy filety kurczaka pokrojone w kostkę, dodajemy przyprawę curry i zostawiamy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
  3. Kroimy paprykę w małe cząstki.
  4. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy, po bokach nacinamy równej długości paski, na samym środku wykładamy kurczaka, paprykę oraz kukurydzę.
  5. Posypujemy wszystko startym żółtym serem.
  6. Teraz jedyny element, który wymaga cierpliwości, składamy paski ciasta jak warkocz, zakładając na zmianę jeden o drugi. Początek i koniec ciasta zawijamy tak, aby ser nam nie wyciekł podczas pieczenia.
  7. Całość smarujemy bardzo dokładnie roztrzepanym jajkiem.
  8. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut (obserwujemy, aby ciasto nie zrobiło się zbyt przypieczone).

http://czarownica-agata.blogspot.com/2012/06/kurczak-curry-we-francuskim-warkoczu.html