Szaszłyki z karkówki
Składniki:
- karkówka ok. 1,5-2 kg
- cebula czerwona 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- boczek wędzony 500 g
Marynata: - oliwa 4 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- sól 1 łyżka
- Pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
- Papryka słodka mielona 2 łyżeczki
- Mięso kroimy w plastry grubości około półtora cm, następnie każdy plaster na dwie, trzy części.
- Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę i wszystko mieszamy.
- Pocięte kawałki karkówki przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, aby marynata równomiernie się rozsmarowała. Zostawiamy tak w lodówce co najmniej na 3 godziny (najlepiej na całą dobę).
- Kroimy cebulę w ćwiartki, paprykę na małe cząstki, a boczek w plastry.
- Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno kawałki karkówki, cebuli, papryki i boczku w taki sposób, aby na początku i na końcu było mięso.
- Szaszłyki smażymy w piekarniku przez około 40-45 minut, w temperaturze 200oC.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-szaszlyki-z-karkowki-353581