Danie mięsne

Szaszłyki z karkówki

Składniki:

  • karkówka ok. 1,5-2 kg
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • boczek wędzony 500 g

    Marynata:
  • oliwa 4 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  1. Mięso kroimy w plastry grubości około półtora cm, następnie każdy plaster na dwie, trzy części.
  2. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę i wszystko mieszamy.
  3. Pocięte kawałki karkówki przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, aby marynata równomiernie się rozsmarowała. Zostawiamy tak w lodówce co najmniej na 3 godziny (najlepiej na całą dobę).
  4. Kroimy cebulę w ćwiartki, paprykę na małe cząstki, a boczek w plastry.
  5. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno kawałki karkówki, cebuli, papryki i boczku w taki sposób, aby na początku i na końcu było mięso.
  6. Szaszłyki smażymy w piekarniku przez około 40-45 minut, w temperaturze 200oC.

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-szaszlyki-z-karkowki-353581