Ciasta

Kruche ciasteczka

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej – około 160 g
  • pół kostki masła – 100 g
  • 1/4 szklanki cukru – 70 g
  • 1 średnie jajko
  • niecała tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej – 80 g
  • orzechy i rodzynki – 80 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  1. Czekoladę umieść na desce i posiekaj nożem na kawałki.
  2. W misce umieść razem: mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miękkie masło, sól i cukier.
  3. Ugnieć jednolite ciasto.
  4. Do miski wsyp posiekaną czekoladę, orzechy i rodzynki.
  5. Wymieszaj dłońmi składniki. 
  6. Nagrzewaj piekarnik do 220 oC.
  7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Odrywaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj na grubość około 5-7 mm i średnicę około 8 cm.
  9. Blachę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ciastka jeszcze 15 minut.

https://aniagotuje.pl/przepis/kruche-ciastka-maslane-z-czekolada