Danie mięsne

Sajgonki

Kcal całośćPorcjiNa 100g
170310179
  • szynka wieprzowa – 500 g
  • suszone grzyby mun – 15 g
  • makaron ryżowy – 50 g
  • 2 średnie marchewki – 180 g
  • czosnek 4 ząbki
  • imbir – 2 kawałki 2 × 2 cm
  • jajko
  • mięta
  • natka pietruszki
  • sos sojowy i sos rybny
  • olej z ryżu – 15 ml
  • olej do smażenia sajgonek – rzepak 300 ml
  1. Mięte, pietruszkę oraz jeden kawałek imbiru poszatkuj i odłóż na talerz.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce/poszatkuj na średnie słupki.
  3. Grzyby mun zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.
  4. Zagotuj wodę w rondlu. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłącz pod rondlem gaz i wrzuć do niego makaron ryżowy. Po 4 minutach wyciągnij makaron na deskę i rozłóż go na całej powierzchni, aby wytracił jak najwięcej wilgoci.
  5. Wyciągnij grzyby mun i pokrój je w drobne paseczki.
  6. Drugi kawałek imbiru oraz czosnek pokrój bardzo drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Na patelni powinno się znajdować 15 ml oleju ryżowego.
  7. Przysmażamy delikatnie czosnek i imbir, by po chwili dodać mięso.
  8. Gdy z mięsa wyparuje woda, to dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
  9. Od razu po tym dorzucamy marchewkę.
  10. Po dwóch minutach dodajemy sos rybny (4 łyżki) i sos sojowy (5 łyżek).
  11. Smażymy jeszcze 4 minuty.
  12. Farsz studzimy. Po przestudzeniu mieszamy wszystkie składniki razem i dodajemy jajko. Całość mieszamy, aby masa przybrała jednakową formę.
  13. Papier ryżowy moczymy w wodzie przez 2-3 sekundy.
  14. Po tym czasie kładziemy go na wilgotnej desce i nakładamy łyżkę farszu i zawijamy.
  15. Podgrzewamy olej i smażymy sajgonki 2-3 minuty z każdej strony.