Mięte, pietruszkę oraz jeden kawałek imbiru poszatkuj i odłóż na talerz.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce/poszatkuj na średnie słupki.
Grzyby mun zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.
Zagotuj wodę w rondlu. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłącz pod rondlem gaz i wrzuć do niego makaron ryżowy. Po 4 minutach wyciągnij makaron na deskę i rozłóż go na całej powierzchni, aby wytracił jak najwięcej wilgoci.
Wyciągnij grzyby mun i pokrój je w drobne paseczki.
Drugi kawałek imbiru oraz czosnek pokrój bardzo drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Na patelni powinno się znajdować 15 ml oleju ryżowego.
Przysmażamy delikatnie czosnek i imbir, by po chwili dodać mięso.
Gdy z mięsa wyparuje woda, to dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Od razu po tym dorzucamy marchewkę.
Po dwóch minutach dodajemy sos rybny (4 łyżki) i sos sojowy (5 łyżek).
Smażymy jeszcze 4 minuty.
Farsz studzimy. Po przestudzeniu mieszamy wszystkie składniki razem i dodajemy jajko. Całość mieszamy, aby masa przybrała jednakową formę.
Papier ryżowy moczymy w wodzie przez 2-3 sekundy.
Po tym czasie kładziemy go na wilgotnej desce i nakładamy łyżkę farszu i zawijamy.
Podgrzewamy olej i smażymy sajgonki 2-3 minuty z każdej strony.