- 60 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady lub ewentualnie lekko gorzkiej (deserowej 50% kakao)
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- 150 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- opcjonalnie: 100 g orzechów (np. pekan, włoskich, żurawina)
- Do garnka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać 150 g połamanej na kosteczki czekolady i mieszając roztopić.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Jajka ubijać z dodatkiem cukru przez ok. 5 – 7 minut na puszystą masę.
- Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę.
- Wsypać mąkę, proszek do pieczenia (oraz kakao jeśli używamy) i ponownie wymieszać.
- Dodać resztę czekolady (50 g) pokrojonej w kosteczkę oraz posiekane orzechy jeśli ich używamy.
- Wymieszać i wstawić na 10 minut do zamrażarki.
- Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nabierać po łyżce masy i wykładać ją na blaszkę z zachowaniem odstępów.
- Piec przez 10 minut.
Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasteczka-brownie