Ciasta

Ciasteczka brownie

  • 60 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady lub ewentualnie lekko gorzkiej (deserowej 50% kakao)
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • opcjonalnie: 100 g orzechów (np. pekan, włoskich, żurawina)
  1. Do garnka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać 150 g połamanej na kosteczki czekolady i mieszając roztopić.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  3. Jajka ubijać z dodatkiem cukru przez ok. 5 – 7 minut na puszystą masę.
  4. Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę.
  5. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia (oraz kakao jeśli używamy) i ponownie wymieszać.
  6. Dodać resztę czekolady (50 g) pokrojonej w kosteczkę oraz posiekane orzechy jeśli ich używamy.
  7. Wymieszać i wstawić na 10 minut do zamrażarki.
  8. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Nabierać po łyżce masy i wykładać ją na blaszkę z zachowaniem odstępów. 
  10. Piec przez 10 minut. 
    Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasteczka-brownie