Danie mięsne

Kurczak z ryżem po meksykańsku

  • pierś z kurczaka 500 gram
  • cebula 1 sztuka
  • papryka czerwona i zielona po 1 sztuce
  • kukurydza w puszce 1 sztuka
  • ryż 2 woreczki
  • pomidory w puszce 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • woda 200 ml
  • olej1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka i ostra papryka w proszku do smaku
  • tabasco opcjonalnie
  • fasola 1 puszka
  1. Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę
  2. Kurczaka dopraw solą i pieprzem.
  3. Posiekaj cebulkę w kostkę.
  4. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju
  5. Dodaj kurczaka i podsmaż.
  6. Dorzuć pokrojoną w paski paprykę. Całość smaż do czasu gdy papryka lekko zmięknie.
  7. Przełóż wszystko do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża).
  8. Dolej wodę.
  9. Dodaj koncentrat i pomidory z puszki.
  10. Wsyp przyprawy według uznania.
  11. Wszystko wymieszaj.
  12. Na koniec dosyp kukurydzę oraz czerwoną fasolkę i jeszcze raz przemieszaj.

Danie podawaj z ryżem.

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-kurczak-z-ryzem-po-meksykansku-310453