Kurczak z ryżem po meksykańsku
- pierś z kurczaka 500 gram
- cebula 1 sztuka
- papryka czerwona i zielona po 1 sztuce
- kukurydza w puszce 1 sztuka
- ryż 2 woreczki
- pomidory w puszce 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- woda 200 ml
- olej1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- słodka i ostra papryka w proszku do smaku
- tabasco opcjonalnie
- fasola 1 puszka
- Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem.
- Posiekaj cebulkę w kostkę.
- Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju
- Dodaj kurczaka i podsmaż.
- Dorzuć pokrojoną w paski paprykę. Całość smaż do czasu gdy papryka lekko zmięknie.
- Przełóż wszystko do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża).
- Dolej wodę.
- Dodaj koncentrat i pomidory z puszki.
- Wsyp przyprawy według uznania.
- Wszystko wymieszaj.
- Na koniec dosyp kukurydzę oraz czerwoną fasolkę i jeszcze raz przemieszaj.
Danie podawaj z ryżem.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-kurczak-z-ryzem-po-meksykansku-310453