Krewetki z makaronem
- krewetki 250g
- makaron spaghetti około 200-250g
- masło 50-100g
- cebula szalotka (duża/2małe)
- papryczka ostra
- wino białe około 100ml
- natka pietruszki
- 2 małe ząbki czosnku
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- Makaron ugotuj al dente.
- Pokrój szalotkę na drobne kawałki.
- Zacznij smażyć szalotkę na maśle wraz z przekrojonymi na pół pomidorkami.
- Gdy szalotka będzie już delikatnie podsmażona, dodaj pokrojoną papryczkę, posiekany czosnek i krewetki. Smaż chwilkę.
- Po chwili wlej wina około 100ml (może być więcej).
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Zredukuj sos.
- W międzyczasie makaron będzie już gotowy. Odcedź go i wsyp na patelnię.
- Wymieszaj całość, aby sos oblepił makaron.
- Pokrój pietruszkę i ją dodaj.
Inspirowane filmikiem:
https://youtu.be/huo3-HY0W4k?si=GigtP1TE-kReEJXw&t=486