Danie mięsne, Ryż, Warzywa

Papryki faszerowane

Składniki:

  • 6 dużych papryk
  • 1 torebka ryżu – 100 g waga przed ugotowaniem
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej/indyka
  • nieduża cebula – około 120 g
  • 4 ząbki czosnku – około 20 g
  • 250 g sera mozzarella
  • pomidory z puszki/pulpa około 500ml
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano; po pół łyżeczka soli i słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
  1. Papryki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
  2. Ugotuj torebkę ryżu.
  3. Cebulę obierz i pokrój drobno. Wrzuć cebulę wraz z czosnkiem przepuszczonymi przez praskę na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju. Smaż, aż do zarumienia się cebulki.
  4. Do cebuli dodaj mięso oraz przyprawy (1 łyżeczka oregano; po pół łyżeczka soli i słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki). Smaż około 10 minut.
  5. Po tym czasie dodaj pulpę pomidorową i poczekaj, aż się trochę zredukuje.
  6. Po zredukowaniu płynów dodaj resztę składników i wszystko wymieszaj dokładnie.
  7. Do każdej połówki papryki włóż farsz.
  8. Każda połówka powinna zostać dokładnie owinięta, folią aluminiową.
  9. Tak przygotowaną paprykę umieszczamy na blaszce.
  10. Włączamy piekarnik z termoobiegiem na temperaturę 180o.
  11. Papryki pieczemy około 40-45 minut. Jeżeli po tym czasie papryki będą jeszcze twarde to dajemy im kilka dodatkowych chwil w piekarniku.

Przepis pochodzi z:
https://aniagotuje.pl/przepis/papryka-faszerowana