Papryki faszerowane
Składniki:
- 6 dużych papryk
- 1 torebka ryżu – 100 g waga przed ugotowaniem
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej/indyka
- nieduża cebula – około 120 g
- 4 ząbki czosnku – około 20 g
- 250 g sera mozzarella
- pomidory z puszki/pulpa około 500ml
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść siekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano; po pół łyżeczka soli i słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
- Papryki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- Ugotuj torebkę ryżu.
- Cebulę obierz i pokrój drobno. Wrzuć cebulę wraz z czosnkiem przepuszczonymi przez praskę na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju. Smaż, aż do zarumienia się cebulki.
- Do cebuli dodaj mięso oraz przyprawy (1 łyżeczka oregano; po pół łyżeczka soli i słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki). Smaż około 10 minut.
- Po tym czasie dodaj pulpę pomidorową i poczekaj, aż się trochę zredukuje.
- Po zredukowaniu płynów dodaj resztę składników i wszystko wymieszaj dokładnie.
- Do każdej połówki papryki włóż farsz.
- Każda połówka powinna zostać dokładnie owinięta, folią aluminiową.
- Tak przygotowaną paprykę umieszczamy na blaszce.
- Włączamy piekarnik z termoobiegiem na temperaturę 180o.
- Papryki pieczemy około 40-45 minut. Jeżeli po tym czasie papryki będą jeszcze twarde to dajemy im kilka dodatkowych chwil w piekarniku.
Przepis pochodzi z:
https://aniagotuje.pl/przepis/papryka-faszerowana